Νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για μνήμες χωρητικότητας 1TB

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

ramΜια ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα κατάφερε να αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία memory chips νέας γενιάς. Τα νέα chips έχουν μέγεθος περίπου όσο ένα ανθρώπινο νύχι, αλλά μπορούν να αποθηκεύσουν 50 φορές περισσότερα δεδομένα απ' ό,τι τα chips που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του project, Jagdish Narayan, οι μνήμες που θα βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία θα έχουν χωρητικότητα 1 terabyte.

Ο Narayan και οι μηχανικοί του κατάφεραν να το πετύχουν αυτό προσθέτοντας νικέλιο στο οξείδιο του μαγνησίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν μικρές συγκεντρώσεις ατόμων νικελίου με έκταση έως 10 τετραγωνικά νανόμετρα. Με δεδομένο ότι μια νανοκουκίδα [nanodot] νικελίου με έκταση 7nm2 μπορεί να αποθηκεύσει ένα bit πληροφορίας, η τεχνική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χωρητικότητα 10 τρισεκατομμυρίων bits ανά τετραγωνική ίντσα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Narayan είναι η ορθή ευθυγράμμιση των νανοκουκίδων νικελίου. Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα έχει τελειοποιήσει την ευρεσιτεχνία του στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα νέα chips θα μπορούν να βγουν σε μαζική παραγωγή το πολύ σε δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί επενδυτής για τη χρηματοδότηση.

πηγή: http://e-pcmag.gr

` Ετικέτες: , , ,

Comments are closed.