Η Microsoft επενδύει στις web εφαρμογές

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

microsoft_0Η Microsoft βοηθάει τους ανταγωνιστές της. Για παράδειγμα, έχει αδειοδοτήσει συνδέσεις με τον Exchange mail server της για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η Nokia, η Palm και η Apple, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν τα εταιρικά τους e-mail στο κινητό τηλέφωνο.

Ανέπτυξε μια έκδοση της σουίτας Silverlight για υπολογιστές Mac, ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη του Moonlight, μιας έκδοσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα για Linux. Ταυτόχρονα, έχει βοηθήσει την Mozilla να κάνει τον Firefox να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στα Windows, ενώ η επερχόμενη έκδοση έκδοση του Office που θα στηρίζεται σε web-based εφαρμογές, θα είναι συμβατή τόσο με τον Firefox, όσο και με τον Safari, τον browser της Apple.

Δύο ακόμη παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την αρχική διαπίστωση είναι η συμφωνία συνεργασίας της Microsoft με τη Nokia και η ανακοίνωση του Outlook για την έκδοση του Office για Mac. Η συμφωνία με τη Nokia περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εφαρμογής Office Communicator Mobile και την έκδοση του Office για κινητά που λειτουργούν με Symbian. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει τα κινητά της εταιρεία περισσότερα ελκυστικά στις επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερα ανταγωνιστικά απέναντι στα κινητά των RIM και Apple.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη του Outlook στην Office έκδοση για Mac, σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft υποστηρίζει τους υπολογιστές της Apple. Δεν πρόκειται για αλτρουϊσμό. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει ολόκληρο τμήμα Mac Business στην Καλιφόρνια, με σημαντική κερδοφορία, εξαιτίας του αριθμού χρηστών Mac που αγοράζουν το Office της Microsoft.

Σήμερα, ωστόσο, πραγματοποιούνται ακόμη σημαντικότερες αλλαγές. Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft δείχνουν ότι το τμήμα επιχειρηματικών λύσεων της εταιρείας (που περιλαμβάνει και το Office) είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων: 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο εννεάμηνο. Το λειτουργικό Windows βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από αυτή την άποψη, έχει οικονομική σημασία για τη Microsoft να εστιάσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων και λογισμικού για server - Office, Exchange Server, SQL Server, Sharepoint - αντί να υποστηρίξει προϊόντα όπως τα Windows Mobile, που είναι οριακά κερδοφόρα.

Η εταιρεία επενδύει σημαντικά ποσά σε κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη του Azure, του λειτουργικού της συστήματος που θα λειτουργεί ολοκληρωτικά στο Web. Θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες Microsoft Live, όπως το Hotmail και το Messenger, ενώ θα μπορεί να υποστηρίξει το Web Office και άλλες εφαρμογές.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες The Guardian

` Ετικέτες: , , , ,

Comments are closed.