Κυκλοφορεί το Karmic Koala Alpha 4

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

Ubuntu-Karmic-Koala-logoΑύριο όπως όλα δείχνουν θα είναι και επίσημα η μέρα της έκδοσης της 4ης Alpha Version του Ubuntu με κωδική ονομασία Karmic Koala.

Η κανονική έκδοση αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα.. στης 29 του μήνα. Όσοι βέβαια από εσάς θέλετε,στο μεταξύ, να δοκιμάζεται την νέα έκδοση,στέλνοντας reports για την διόρθωση λαθών,μπορείτε να κατεβάσετε την παρούσα έκδοση και να την εγκαταστήσετε πολύ εύκολα στον υπολογιστή σας ως κύριο λειτουργικό σύστημα η ως δευτερεύον λειτουργικό σε κάποιο εύκαιρο partition.

Το Koala της ιστορίας μπορεί φαινομενικά να μοιάζει αθώο και ήσυχο αλλα μέσα του κρίνει τεράστια δύναμη και ανησυχία. Αυτό το συμπέρασμα βγάζω κοιτώντας κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά του.

koala-timeline

Τα highlights της συγκεκριμένης έκδοσης είναι κάμποσα. Προσωπικά ξεχωρίζω το Ubuntu One,το ext4 filesystem και τον GRUB 2.0.

Το Ubuntu One είναι μια υπηρεσία προσβάσιμη από το μενού η οποια παρέχει στον κάθε χρήστη Ubuntu 2GB ελεύθερου χώρο. Για πρώτη φορά η έννοια "Cloud" εισχωρεί στο Ubuntu. Όποιος διαθέσει κάτι παραπάνω μπορεί να πάρει μέχρι και 10GB χώρου. Το ext4 filesystem,όπως και στην τρέχουσα έκδοση,είναι το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων. Μπορεί σαν νέο να μην λέει κάτι αλλά σίγουρα η εξέλιξη του λέει πολλά. Βέβαια όλα αυτά μέχρι να δούμε το BtrFS(Butter FS) το οποίο με τις δυνατότητες του θα ανταγωνίζεται στα ίσα το ZFS της Sun Microsystem. Τέλος ο GRUB 2.0 είναι ένας καινούργιος και πολλά υποσχόμενος Boot Manager.

Θα επανέλθω με νεότερα όταν θα εμφανιστούν οι Beta και RC εκδόσεις. Φυσικά στα τέλη του Οκτωβρίου θα υπάρξει εκτενές αφιέρωμα στο λειτουργικό που λατρεύουν συνεχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

πηγή: http://breezer.pblogs.gr

` Ετικέτες: , , , ,

Comments are closed.