Προσοχή στους δίσκους δεύτερης γενεάς Intel X25-M και X18-M τύπου SSD: κίνδυνος απώλειας όλων των δεδομένων

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

tsipakis-974878374580745875Οι δίσκοι τύπου SSD (Solid State Drive – Δίσκος Σταθερής Κατάστασης), είναι κατ’ ουσία πλακέτες με συστάδες τσιπ μνήμης (εξ ου και δεν έχουν κινούμενα μηχανικά μέρη, σε αντίθεση με τους κλασσικούς σκληρούς δίσκους που έχουν βελόνα και «πιάτα» - platters) και ακριβώς λόγω αυτής της αρχιτεκτονικής προσφέρουν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και πολύ περισσότερη αντοχή στον χρόνο σε σχέση με τους «κανονικούς» σκληρούς δίσκους ευρείας κατανάλωσης. Στην κατηγορία αυτή λοιπόν από τις καλύτερες προτάσεις θεωρούνται οι SSD δεύτερης γενεάς της Intel με την ονομασία X25-M και X18-M που παρουσιάστηκαν προ ολίγων εβδομάδων.

Οι επιδόσεις είναι άκρως υψηλές, της τάξεως των 250ΜΒ ανά δευτερόλεπτο για ανάγνωση και 220MB αντίστοιχα για εγγραφή αρχείων – σε πιο κατανοητά νούμερα μεταφράζεται ότι μια ταινία μεγέθους 700ΜΒ μεταφέρεται στον σκληρό δίσκο μέσα σε 4 το πολύ δευτερόλεπτα, ενώ για μια ταινία DVD απαιτείται χρόνος μικρότερος των 22 δευτερολέπτων. Όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα πρόβλημα στο εσωτερικό λογισμικό των νέων SSD (στο firmware δηλαδή) το οποίο προκαλεί το εξής: εάν ο χρήστης αποφασίσει να βάλει password στο BIOS του SSD (για να προστατέψει τα δεδομένα του από «ξένα» μάτια) και στην πορεία θελήσει να το αλλάξει ή αφαιρέσει τότε…θα χάσει όλα τα δεδομένα από τον δίσκο!

Μάλιστα η Intel έχει παραδεχτεί την ύπαρξη αυτού του λάθους στο firmware και έχει δεσμευτεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να εκδώσει νέο firmware, ενώ παράλληλα σταμάτησε την λιανική διάθεση των SSD X25-M, X18-M, έως ότου αναβαθμιστούν τα μοντέλα με το νέο εσωτερικό λογισμικό.

Παράλληλα συμβουλεύει τους χρήστες που πρόλαβαν και απέκτησαν τους εν λόγω SSD δίσκους, να ΜΗΝ βάλουν password – σε περίπτωση δε που έχουν ήδη βάλει, τότε να μην τον αφαιρέσουν ούτε να τον αλλάξουν καθώς θα χάσουν πάσα πρόσβαση στα αρχεία τους – μάλιστα προσθέτει η Intel ότι ακόμα και όταν εκδοθεί το νέο εσωτερικό λογισμικό και το εγκαταστήσουν οι χρήστες, τα χαμένα αρχεία τους θα παραμείνουν…χαμένα. Είπε κανείς ότι η τεχνολογία είναι αψεγάδιαστη; Όμως τα «ψεγάδια» έχουν και κάποια όρια κυρία Intel…

πηγή: zougla.gr

` Ετικέτες: , ,

Comments are closed.