Το Gnome «χάνει» τα εικονίδια του

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

Splash-GnomeLinuxLoadingΣε μια μοναδική κρίση ευφυίας (…not!) η ομάδα ανάπτυξης του Gnome, του περιβάλλοντος εργασίας για το Linux που, κατά τα άλλα, βάζει πάνω από όλα την ευκολία πρόσβασης και τη φιλικότητα προς το χρήστη, αποφάσισε να… εξαφανίσει όλα τα εικονίδια από τα μενού του! Η λογική της επιλογής έχει όντως κάποια βάση: κάποιοι δημιουργοί εφαρμογών παρέχουν εικονίδια για τις εφαρμογές τους, κάποιοι άλλοι, που τα κρίνουν ως περιττά, όχι. Έτσι, για να υπάρχει ομοιομορφία στο περιβάλλον, η ομάδα του Gnome αποφάσισε να τα εξαφανίσει όλα. Προβάλλει μάλιστα ως δικαιολογία πως α) θα υπάρχει επιλογή εμφάνισης τους (δεν θα διαγραφούν, απλά θα είναι «εξαρχής κρυμμένα») και β) οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν από 400 έως 700 λέξεις το λεπτό. «Κουτσαίνει το ένα πόδι; Κόψει δύο πόδια! Χο-χο… Συμμετρία και ομοιομορφία! Τι καλύτερο;»

Και εδώ, ως οπαδός των θεμάτων που αφορούν την ευκολία πρόσβασης και την εργονομία, έρχομαι να ρωτήσω: έχουν ακούσει το «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις»; Πόσοι έχουν μάθει να αναγνωρίζουν το shortcut του Firefox από το μικρό, όχι και τόσο ευανάγνωστο αλλά χαρακτηριστικό, πια, «κόκκινο/πορτοκαλί κυκλάκι»; Πόσοι αναγνωρίζουν το «γαλάζιο τετραγωνάκι» ως έγγραφο του Word; Προφανώς, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Gnome, όχι και τόσο πολλοί. Προσωπικά βέβαια έχω αντίθετη άποψη, αν κρίνω από κάποια χρόνια όχι μόνο εμπειρίας ως χρήστης, αλλά και επικοινωνίας με άλλους χρήστες (λόγω εργασίας). Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην παρουσιάζεται η απόφαση τους ως μια ιδανική λύση, με δικαιολογίες του τύπου «ο άνθρωπος μπορεί να διαβάζει 231 λέξεις, στο σκοτάδι, κρεμασμένος ανάποδα, υπό το φως μισοτελειωμένου αναπτήρα».

«Ιδανική λύση», αγαπητοί… Gnomeάκηδες, θα ήταν να συσταθεί μια ομάδα που να φτιάξει εικονίδια για όσες εφαρμογές δεν έχουν. Όχι να αφαιρεθούν και τα εικονίδια από όσες ήδη έχουν! Αμάν, πια, με το Linux! Για κάθε βήμα εμπρός, κάνουμε και δύο βήματα πίσω!

πηγή: productivity.gr

` Ετικέτες: ,

Comments are closed.