Το Amazon… την πάτησε;

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

amazonΠριν από λίγο καιρό, το γνωστό online βιβλιοπωλείο (που πια πουλά και οτιδήποτε άλλο πλην βιβλίων), Amazon, έκανε μια τραγικά λανθασμένη κίνηση. Για όποιον δεν το γνωρίζει (αφού δεν το έχω δει να καταφθάνει επίσημα στη χώρα μας), το Amazon έχει δημιουργήσει και διαθέσει στην Αμερικάνικη αγορά μια συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (κοινώς, ένα ebook reader). Σχεδιασμένο ώστε να μιμείται, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα «παραδοσιακά» βιβλία, το Kindle, όπως ονομάζεται η συσκευή, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Η συσκευή συνδέεται ασύρματα με το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Amazon και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, αγοράσει και ξεκινήσει άμεσα να διαβάζει ένα βιβλίο σε αυτό, αλλά και να προσθέτει σημειώσεις, να σημειώνει αποσπάσματα που τον ενδιαφέρουν κ.λπ.

Πριν λίγο καιρό, λοιπόν, η εταιρεία που διατηρεί τα δικαιώματα του βιβλίου 1984 του George Orwell, άλλαξε γνώμη για τη συμφωνία μεταπώλησης του βιβλίου της από το Amazon. Οι όροι άλλαξαν και η Amazon, με μια γρήγορη κίνηση, έσπευσε να… διαγράψει τις κόπιες του 1984 που είχαν ήδη αγοράσει οι πελάτες της. Φαντασθείτε εκεί που διαβάζετε ένα βιβλίο στην παραλία, να έρθει ο πωλητής του βιβλιοπωλείο από όπου το αγοράσατε, να σας το βουτήξει από τα χέρια «επειδή, τελικά, άλλαξε γνώμη η εταιρεία που έχει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτό» και να σας αφήσει στη θέση του το αντίτιμο του κόστους του. Όχι και ότι καλύτερο.

Εκεί λοιπόν που η Amazon φαινόταν πως «θα την έβγαζε καθαρή» απλά καταβάλλοντας ένα οικονομικό αντίτιμο σε όσους είχαν… «χάσει», ξαφνικ: ά, την κόπια που είχαν αγοράσει νομιμότατα, ένας φοιτητής έσπευσε να μηνύσει την εταιρεία. Ο λόγος; Το 1984 ήταν «υποχρεωτικό ανάγνωσμα» σε μια τάξη που παρακολουθούσε, και για αυτό είχε γεμίσει τη δική του, νομιμότατη κόπια, με σημειώσεις και παραπομπές. Σημειώσεις και παραπομπές που δίχως το ίδιο το βιβλίο είναι άχρηστες. Έτσι, η Amazon φέρεται όχι απλά να «έχει πάρει πίσω κάτι που πούλησε κατά λάθος», όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί, αλλά και ως… καταστροφέας δεδομένων (των σημειώσεων του μαθητή) που παρεμπόδισε τη μελέτη του!

πηγή: productivity.gr

` Ετικέτες: , ,

Comments are closed.