Οι δέκα χρησιμότερες εντολές του Linux

Κατηγορία: Τεχνολογικά Νέα Views:

Σαςlinux-online-inc παραθέτω μια συνοπτική εκδοχή όσων αναφέρει ο Jack Wallen του ΤechRepublic σε μεγαλύτερη έκταση (προτείνω να διαβάσετε το δικό του post, εκτός αν έχετε… μόνιμη έχθρα με την Αγγλικήν!). Διευκρινίζω πως η λίστα είναι δική του μα οι εξηγήσεις δικές μου, για να μην κατηγορηθώ πως «παρερμήνευσα/δεν απέδωσα σωστά όσα έλεγε».

 1. Top
  Δείχνει τις ενεργές διεργασίες (tasks) και τους πόρους που αναλώνει καθένα από αυτά. Ότι πρέπει για να βρεις τι σου «μπούκωσε» τον υπολογιστή.
 2. ln
  Επιτρέπει τη δημιουργία συνδέσμων (links) προς αρχεία. Θεωρητικά, μοιάζει με τα shortcuts των Windows.
 3. tar/zip/gzip
  Επιτρέπουν τη συμπίεση αρχείων σε συμπιεσμένα «πακέτα» – ότι πρέπει για backup.
 4. nano, vi, emacs
  Προγράμματα επεξεργασίας κειμένου – και όχι μόνο, αφού στην περίπτωση των vi και emacs μπορούν να μετατραπούν, μέσω επεκτάσεων, ακόμη και σε… εφαρμογές διαχείρισης χρόνου, πρόσβασης στο irc κ.ά.
 5. grep
  Παρουσιάζει πληροφορίες βάσει ενός αιτήματος του χρήστη. Για παράδειγμα, δίνοντας grep -n «Odysseas» /home/user/newdocument.doc αναζητά το όνομα του υποφαινόμενου στο αρχείο newdocument.doc που βρίσκεται στο φάκελο /home/user και παρουσιάζει τις γραμμές όπου το εντόπισε. Το καλύτερο είναι πως συνδυάζεται και με εντολές, έτσι δίνοντας lsmod|grep sb16 εκτελείται η εντολή lsmod που παρουσιάζει όλα τα modules (ας πούμε «drivers» για να… μην μπλεκόμαστε) αλλά δεν τα παρουσιάζει όλα: «φιλτράρεται» από την εντολή grep και παρουσιάζονται μόνο όσα ταιριάζουν με το αίτημα, sb16 (στην προκειμένη περίπτωση, modules αναπαραγωγής ήχου βάσει του πρότυπου της… κλασσικής και αγαπημένης κάρτας ήχου, Soundblaster 16).
 6. chmod
  Εκ του Change Mode, επιτρέπει την τροποποίηση των δικαιωμάτων πρόσβασης σε οποιοδήποτε αρχείο. Π.χ. δίνοντας chmod +r όνομα_αρχείου δίνεται δικαίωμα ανάγνωσης του αρχείου σε όλους τους χρήστες (αλλά όχι και τροποποίησης ή εκτέλεσης του). Δίνοντας chmod u=rw,go=r όνομα_αρχείου δίνεται δικαίωμα στον χρήστη στον οποίο ανήκει το αρχείο (u) να το διαβάζει (r) και τροποποιεί (w), ενώ όλοι οι υπόλοιποι (go, εκ των group, others)μπορούν μονάχα να το διαβάζουν (r).
 7. dmesg
  Παρουσιάζει τα μηνύματα που δημιουργεί ο πυρήνας του λειτουργικού συστήματος (ο περίφημος kernel), κυρίως όποτε συμβαίνει μια σημαντική αλλαγή στον υπολογιστή – όπως η σύνδεση ή αποσύνδεση μιας συσκευής.
 8. kill/killall
  Επιτρέπει τον τερματισμό μιας -ή περισσότερων- εφαρμογών. Κάτι σαν το End Task του Task Manager των Windows, αλλά σε πιο ευέλικτη μορφή.
 9. man
  Παρουσιάζει το manual μιας εφαρμογής/εντολής. Π.χ. man nano για να εμφανιστούν οι οδηγίες χρήσης του ομώνυμου text editor.
 10. mount/umount
  Επιτρέπει τη «σύνδεση» και «αποσύνδεση» μιας συσκευής στο λειτουργικό σύστημα – όχι, δεν… «ενώνει» και τα καλώδια, αλλά για παράδειγμα δίνοντας mount /mnt/dvd /dev/dvd1 «αντιστοιχίζεται» ο φάκελος /mnt/dvd στη συσκευή /dev/dvd1, και έτσι δίνοντας ls /mnt/dvd (όπου ls σημαίνει list και είναι το αντίστοιχο του dir) παρουσιάζονται τα περιεχόμενα του DVD που έχουμε εισάγει σε αυτήν.

πηγή: productivity.gr

` Ετικέτες: , ,

Comments are closed.