Μην τσιμπάτε, προστατεύστε τα δεδομένα σας

Κατηγορία: How To | Tricks & Tips Views:

facebook_logoΜε την έκρηξη του επονομαζόμενου "Social Networking" και υπηρεσιών όπως αυτή του Facebook, τα προσωπικά μας δεδομένα είναι εκτεθειμένα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε.

Το πόσο "αγνές" είναι οι προθέσεις του Facebook, αλλά και αρκετών από τα εκατομμύρια των χρηστών του, είναι στην καλύτερη περίπτωση άγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουμε προκαταβολικά, να μην βιαζόμαστε και να μην πιστεύουμε οτιδήποτε βλέπουμε, μόνο και μόνο επειδή μας το είπε ένας "φίλος", ενδεχομένως κάποιος που μέχρι εχθές δεν γνωρίζαμε και σε τελική ανάλυση δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει!

Το Facebook αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη "λίμνη ψαρέματος" προσωπικών δεδομένων αφού πλέον τείνει να καταστεί πιο δημοφιλές και από το e-mail. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού εκτός από τις απλά ενοχλητικές περιπτώσεις των μηνυμάτων spam, τα προσωπικά μας δεδομένα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε πολύ πιο ύποπτες καταστάσεις.

Γενικές συμβουλές: Σαν γενικές συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των στοιχείων σας στο Facebook (και όχι μόνο), μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής:

* Χρησιμοποιήστε τα "privacy settings". Αντίθετα με άλλα δίκτυα, το Facebook παρέχει αρκετά εργαλεία για την προστασία της "ιδιωτικότητάς" σας, αλλά αφενός δεν είναι ενεργοποιημένα εξαρχής, αφετέρου θα πρέπει να τα ρυθμίσετε οι ίδιοι. Αφιερώστε 10-15 λεπτά λοιπόν και περιφρουρήστε το ποιος έχει πρόσβαση που.

* Σκεφτείτε καλά προτού δεχθείτε έναν φίλο. Μην βιάζεστε να αποδεχθείτε έναν φίλο, ειδικά εάν δεν είστε σίγουροι πως σας βρήκε και ποιος είναι. Η αποδοχή του είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σας συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών σας για παράδειγμα. Εάν δεν είστε βέβαιοι, μην αποδεχθείτε το αίτημά το και ζητήστε του περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να διαγράψετε έναν φίλο και εκ των υστέρων.

* Μην δείχνετε τα πάντα στους φίλους σας. Μπορείτε να εντάξετε κάποιους φίλους σας στους επονομαζόμενους "limited friends" ώστε να έχουν πρόσβαση σε μερικά μόνο από τα στοιχεία του προφίλ σας. Σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να έχετε την ίδια άνεση με όλους σας τους φίλους, ενώ σίγουρα θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φίλων που θα θέλατε να διαχωρίσετε (συγγενείς, κολλητοί, συνάδελφοι, γνωστοί κ.λπ.)

* Απενεργοποιήστε τα πάντα, ενεργοποιήστε με προσοχή. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινάνε με ρυθμίσεις απόλυτης ελευθερίας και ορατότητας των στοιχείων σας προς τρίτους. Απενεργοποιήστε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις και εν συνεχεία αρχίστε να τις ενεργοποιείτε μία προς μία, μόνο εφόσον αποφασίσετε ότι τις χρειάζεστε ή όταν φθάσει σε εσάς κάποιο αίτημα από φίλους που θεωρείτε ότι πρέπει να αποδεχθείτε.

Ρυθμίσεις στο προφίλ σας:
Η βασική ρύθμιση που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε, είναι η δυνατότητα να βλέπουν το προφίλ σας, μόνο οι φίλοι σας. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει πρώτα να γίνουν φίλοι σας και μετά να έχουν τη δυνατότητα να δουν λεπτομέρειες. Ρυθμίστε την αντίστοιχη επιλογή στο "Only my friends".

Επιπλέον, επιλέξτε την ίδια ρύθμιση ("Only my friends") και για τις εξής επιμέρους επιλογές του προφίλ σας: "Photos Tagged of You", "Videos Tagged of You", "Friends", "Wall", "Webiste", "Posted Items", "Groups", "Marketplace".

Για τις παρακάτω ρυθμίσεις επιλέξτε "No one" ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση: "Online Status", "IM Screen Name", "Mobile phone", "Land phone", "Current Address", "Contact email address".

Ρυθμίσεις στην αναζήτηση:
Πραγματοποιώντας μία αναζήτηση, φίλοι και μη, μπορεί να σας εντοπίσουν στα αποτελέσματά της. Το αν θα πρέπει να σας βρουν, αλλά και το τι ακριβώς θα πρέπει να μπορούν να βρουν είναι σημαντικά θέματα. Κάποια από τα σημεία που μπορείτε να προσέξετε είναι τα εξής:

* Ρυθμίστε στην κατάσταση "No" τις εξής επιλογές που αφορούν στην αναζήτηση:
"Allow my public search listing to be indexed by external search engines", "Send you a message", "Poke you", "View your friend list".

* Προσπαθήστε να είστε πολύ προσεκτικοί στις εξής περιπτώσεις.
"Allow anyone to see my public search listing": Απενεργοποιήστε αυτήν την επιλογή εάν θέλετε να γνωρίζουν ότι βρίσκεστε στο Facebook, μόνοι οι φίλοι σας και κανείς άλλος.

"See your picture":
Σίγουρα θα θέλετε εφόσον κάποιος εντοπίσει το όνομά σας, να μπορεί να δει μία φωτογραφία σας ώστε να καταλάβει εάν είστε αυτός που αναζητά. Προσέξτε όμως ώστε να η φωτογραφία που θα δει να μην σας εκθέτει. Αυτός που θα σας αναζητήσει μπορεί κάλλιστα να είναι το μελοντικό σας αφεντικό, ή -ακόμη χειρότερα- η μέλλουσα... πεθερά σας!

"Add you as a friend":
Απενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή, δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει να γίνει φίλος σας, οπότε ο μόνος τρόπος για να συνδεθείτε είναι το να σας στείλει ένα μήνυμα και εφόσον συμφωνείτε να ζητήσετε εσείς να γίνετε φίλος του. Αυτή η τακτική είναι μεν πιο ασφαλής, αλλά σίγουρα περιορίζει την ευχρηστία του Facebook. Αφήστε λοιπόν την επιλογή ενεργοποιημένη, αλλά δώστε μεγάλη προσοχή στο ποιους αποδέχεστε ως φίλους.

Ρυθμίσεις των feeds
Μία από τις επιλογές του Facebook που μπορείτε να ρυθμίσετε είναι και αυτή που αναφέρεται ως "News feed and mini-feed". Η συμβουλή μας είναι να απενεργοποιήσετε όλες τις σχετικές επιλογές, εκτός εάν για κάποιον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό το να μπορείτε να ανταλλάσσετε αυτόματα πληροφορίες με τους φίλους σας. Για παράδειγμα, το τι ακριβώς έχετε κάνει post σε έναν πίνακα συζητήσεων ή το πως έχετε σχολιάσει τις φωτογραφίες ή τα videos ενός τρίτου, δεν είναι απαραίτητα και τόσο σημαντικές πληροφορίες για τους υπόλοιπους φίλους σας και ενδέχεται να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Καλό λοιπόν, είναι να απενεργοποιήσετε τις αντίστοιχες επιλογές.

Ρυθμίσεις για pokes, μηνύματα και αιτήσεις φίλων
Σχετικά με τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες ("poke, message and friend request"), προτείνουμε να ρυθμίσετε τη σχετική επιλογή στο "Basic info". Όταν επικοινωνείτε με κάποιον στο Facebook μέσω μηνύματος, poke ή friend request, ο παραλήπτης του μηνύματος μπορεί να δει για λίγο το προφίλ σας, ακόμη και αν οι σχετικές ρυθμίσεις δεν το επιτρέπουν κανονικά. Αυτό είναι μία αμφισβητήσιμη μεν, λογική δε, πρακτική του Facebook, αφού η εφαρμογή θεωρεί λογικό το να μπορεί κάποιος να δει πληροφορίες για εσάς από τη στιγμή που εσείς επικοινωνείτε μαζί του και όχι το αντίστροφο. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι πονηρά σκεπτόμενοι μπορούν να σας στείλουν ένα αίτημα φιλίας, εσείς να τους απαντήσετε με ένα μήνυμα του τύπου "Γνωριζόμαστε;" και αμέσως να έχετε εκθέσει τα δεδομένα σας χωρίς καν να το καταλάβετε!

Ρυθμίσεις για τις εφαρμογές
Το Facebook δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε εφαρμογές τρίτων στο προφίλ σας, εφαρμογές που μπορεί να είναι από απολύτως άχρηστες και χαζές, μέχρι χρήσιμες, έξυπνες αλλά και επικίνδυνες. Θυμηθείτε ότι αυτές οι εφαρμογές δεν προέρχονται από το Facebook και επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη σωστή λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ προτού εγκαταστήσετε μία τέτοια εφαρμογή, ενώ για τις δύο αρκετά δημοφιλείς εφαρμογές διαμοίρασης φωτογραφιών και σημειώσεων, μπορείτε να κάνετε τα εξής: Ρυθμίστε την επιλογή "Privacy settings for photos" στο "Only my friends", και κάντε το ίδιο για τα "Privacy settings for notes" απενεργοποιώντας παράλληλα την επιλογή "Syndication" (δημιουργεί RSS feed με τις σημειώσεις σας, το οποίο μπορούν να βλέπουν διαρκώς οι υπόλοιποι).

πηγή: multirama.com.gr

` Ετικέτες: , ,

One response to “Μην τσιμπάτε, προστατεύστε τα δεδομένα σας”

  1. Stergios says:

    Πολυ σημαντικό αρθρο για τα προσωπικα δεδομένα μας.

    Πιστεύω πως καθε χρηστης πρεπει να ασχοληθει με αυτο το σοβαρο θεμα!