Επεξεργασία φωτογραφιών στο Web

Κατηγορία: How To | Tricks & Tips Views:

befunkyΓιατί να κατεβάζεις μια εικόνα «τοπικά» στο δίσκο του υπολογιστή, να την «ανοίγεις» σε μια εφαρμογή επεξεργασίας γραφικών, να την επεξεργάζεσαι εκεί, να τη «σώζεις» τοπικά και να την ξανα-μανα-ανεβάζεις στο site σου, όταν η διαδικασία μπορεί να γίνει αποκλειστικά στο… αιθέριο web, δίχως η εικόνα να «αγγίξει» το δίσκο σου; Αυτό υποστηρίζουν πως κάνουν οι web εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, που έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. «Στο χαρτί» τα πάντα φαίνονται ρόδινα, αφού χρησιμοποιώντας μια από αυτές δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών, ούτε να ψάξεις, βρεις και εγκαταστήσεις μια δωρεάν εφαρμογή αμφιλεγόμενης ευχρηστίας. Απλά «μπαίνεις στο σάητε, ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου, κάνεις τρία κλικ και τις κατεβάζεις έτοιμες». Ω… Παράδεισος! Έλα, όμως, που η αλήθεια απέχει από τη θεωρία!

Ας πούμε πως θέλεις να επεξεργαστείς 50 φωτογραφίες που τράβηξες και έχεις στο δίσκο του υπολογιστή. Λόγω των χαμηλών ταχυτήτων upload στις συνδέσεις με το Internet -όπως αυτές υφίστανται στην Ελληνική πραγματικότητα- μπορεί να χρειαστείς μέχρι και… 2 ημέρες μέχρι να «ανέβουν» οι φωτογραφίες σου σε μια τέτοια υπηρεσία. Και αυτό αν η ίδια επιτρέπει μαζικό «ανέβασμα» εικόνων, αλλιώς θα πρέπει να βάζεις μια να ανεβαίνει, να περιμένεις…περιμένεις…περιμένεις, και μετά από μια κάποια x ώρα, να κάνεις τις όποιες επεμβάσεις και να την ξανα-μανα-κατεβάζεις στο δίσκο σου. Μετά συνεχίζεις με την επόμενη φωτογραφία. Και την επόμενη. Και την επόμενη. Για ώρες. Σίγουρα, όχι και ότι πιο βολικό. Υπάρχει, όμως, ένα προφίλ χρήσης στο οποίο αυτές οι web εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων ταιριάζουν… γάντι: στους bloggers!

Μέχρι πρόσφατα, και ακριβώς για τον προαναφερθέντα λόγω, απέφευγα τις web εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων διότι, απλά, ένιωθα πως όποτε τις χρησιμοποιούσα ξόδευα περισσότερο χρόνο στη μεταφορά αρχείων από ότι στην επεξεργασία τους. Τι γίνεται, όμως, αν οι εικόνες που θέλεις να επεξεργαστείς βρίσκονται ήδη στο web; Εδώ κολλάει και το προφίλ του blogger που λέγαμε. Ένας τυπικός blogger γράφει ένα άρθρο για το site του, βρίσκει και μια φωτογραφία σε κάποια ιστοσελίδα, την κατεβάζει, κάνει κάποια μικρή και βασική επεξεργασία της -αλλαγή μεγέθους, «κόψιμο» των άκρων της (cropping)- για να ταιριάζει στα πρότυπα του blog του και την ξανανεβάζει, αυτή τη φορά στο δικό του blog, ως τμήμα του άρθρου.

Με τις web εφαρμογές επεξεργασίας γλιτώνεις από το πρώτο στάδιο κατεβάσματος ενός μεγάλου αρχείου. Το «κατέβασμα» του αρχικού, μη-επεξεργασμένου αρχείου, γίνεται από την web εφαρμογή. Εσύ «το πειράζεις» κατευθείαν σε αυτήν και μετά κατεβάζεις το τελικό αρχείο, έτοιμο για ανέβασμα στο δικό σου blog. Επιπλέον, κάποιες από αυτές επιτρέπουν την άμεση αποστολή του αρχείου στο blog σου μέσω email (αν είναι ενεργοποιημένη αυτή η δυνατότητα στο blog), την αποθήκευση του σε online υπηρεσίες όπως το flickr (από τις οποίες μπορείς να «τραβάς» φωτογραφίες στο blog σου) κ.λπ.

Aκριβώς επειδή οι περισσότερες μεταφορές γίνονται ανάμεσα στα site που χρησιμοποιείς, χωρίς να μεσολαβεί ο υπολογιστής σου, η διαδικασία καταλήγει να απαιτεί τον ίδιο ή και λιγότερο χρόνο από ότι αν τις κατέβαζες, επεξεργαζόσουν και ξανανέβαζες.

Πρόσθετο bonus πως αυτές οι web εφαρμογές συνήθως είναι πολύ πιο απλές στη χρήση από μια «κανονική» εφαρμογή, και έτσι αν κανείς δεν γνωρίζει… που-πάνε-τα-τέσσερα από εφαρμογές επεξεργασίας γραφικών, και πάλι μπορεί όχι μόνο να «βγάλει άκρη», αλλά και να πετύχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα μέσω έτοιμων προφίλ και φίλτρων επεξεργασίας που αυτές παρέχουν. Και μετά το… μπλα-μπλα, ας δούμε ορισμένες από αυτές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

BeFunky

  1. Επιλέγετε «πώς θέλετε να μοιάζει η εικόνα»
  2. Διαλέγετε ένα αρχείο από τον υπολογιστή/δίνετε τη διεύθυνση URL μιας φωτογραφίας/»τραβάτε» μια φωτογραφία από τη webcam σας/δηλώνετε μια από ένα photo-sharing site (π.χ. flickr).
  3. Κάνετε μια απολύτως τυπική επεξεργασία της (περιστροφή αριστερά/δεξιά, κόψιμο άκρων)
  4. Κάνετε κλικ στο Save για να σώσετε την εικόνα στο δίσκο. Έτοιμοι!

picnic

  1. Κάνετε κλικ στο Get Started Now
  2. Κάνετε κλικ στο Library και από εκεί διαλέγετε από που θέλετε να «τραβήξετε» την εικόνα. Π.χ. το Get from my Computer-Upload a photo για να ανεβάσετε εικόνα από το δίσκο, WebCam Photo για να «τραβήξετε» φωτογραφία από τη webcam, Flickr για να πάρετε μια εικόνα από την ομώνυμη υπηρεσία, Get from Web Site για να δηλώσετε τη διεύθυνση URL μιας εικόνας κ.λπ.
  3. Κάνετε κλικ στο Auto-fix για να δοκιμάσει το picnic να διορθώσει αυτόματα τα χρώματα της εικόνας (αν δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, πατήστε Undo (επάνω δεξιά).
  4. Διαλέγετε τι άλλο θέλετε να κάνετε με την εικόνα – συνήθως Resize για αλλαγή μεγέθους και Crop για κόψιμο των άκρων της. Στο resize θα πρέπει να δηλώσετε το μέγεθος που θέλετε να έχει η εικόνα ενώ στο crop «κόβετε» τα περιττά σημεία της μετακινώντας και αλλάζοντας μέγεθος σε ένα παραλληλόγραμμο (ότι βρίσκεται έξω από αυτό, «φεύγει»).
  5. Κάνετε κλικ στο Save & Share και, όπως και στο Library, διαλέγετε «πού θα πάει» η, τελική πια, εικόνα σας. Μπορείτε να τη σώσετε στο δίσκο (Save to Computer) για να την ανεβάσετε «χειροκίνητα» στο blog σας, να τη στείλετε σε αυτό μέσω Email (Email to Web Site) κ.λπ.

πηγή: productivity.gr

` Ετικέτες: ,

Comments are closed.